Blog

Blog

  • Összes
  • Agrár
  • Egyéb
  • ERP bevezetés
  • Interjú
  • Ipar 4.0
  • Menedzsment
  • Mesterséges intelligencia
  • Predikció

Megérkezvén a Felföldi Édességgyártó Kft. debreceni székhelyéhez mindjárt egy óriási boci fej fogad az épületen, melybe belépve bárhova is nézzek, színesebbnél színesebb édesség hegyek vesznek körül.

Egykor épp hivatása szólította el, de 28 év katonai szolgálat után visszatért családjával a cívisvárosba: a rendvédelem iránti elkötelezettség nemcsak Mórucz Lászlót, a Pannon Guard Zrt. vezérigazgatóját kíséri végig pályáján.

A Dyntell Machine Learning adattudós csapata üzleti adatok elemzésével foglalkozik debreceni irodánkban. Feladatuk, hogy olyan összefüggéseket tárjanak fel az adatbázisokban, melyek „szabad szemmel” nem láthatók, de profitra fordíthatók az adott vállalat tevékenysége során.

Gyakran érkezik megkeresés a Dyntell-hez nyomdagépek gyártási teljesítményadatainak a mérésével és annak regisztrálásával kapcsolatban. A modern nyomdagépek természetesen képesek ezen adatok mérésére és megjelenítésére.

Az Ipar 4.0 nem azt jelenti, hogy ki kell dobnod minden gyártó gépedet, ami 5 évnél régebbi. Létezik egy technológia, amivel az analóg masinák is ráköthetők a negyedik ipari forradalom áramlatára – ez a BI-box.

Egyike vagyok azoknak, akik nagyra becsülik Elon Musk munkásságát, és szurkolnak neki, hogy számtalan projektje sikeres legyen. Talán még örültem is neki, hogy nemrég csatázott egyet Zuckerberggel, és titkon abban reménykedtem, hogy azért ő tudja, hogy az AI inkább fegyver még, mint tudatra ébredés előtt álló entitás.

Egy végeláthatatlannak tűnő gyártóüzemben állok Csabával, a cég vezetőjével és nagy izgalommal faggatom a múltjáról és a jövőjéről.

A gépi tanuló algoritmusok korszakát éljük, és ha kinyitunk egy IT-vel foglalkozó újságot, vagy megnyitunk egy TOP 5 trenddel foglalkozó cikket, akkor biztosan találkozunk a mesterséges intelligenciával. Azt kevesen tudják, hogy az első algoritmusok már az 1940-es években megjelentek, de sok tényező hatásaként az ún. Machine Learning valóban csak most éli virágkorát.

Július 21-én a Dyntell Jövő Hajójának fedélzetén minden kétséget kizáróan végigsöpört a negyedik ipari forradalom: nemcsak saját fejlesztéseink, de számos gyártócég legjobb gyakorlatán keresztül definiáltuk és mutattuk be.

Miként lehetséges, hogy ugyanazzal az autentikával csengjenek vissza egy igazgató szavai, mint a vállalatát meghatározó közel két évszázados történelem?

A DOS rendszert fejlesztők felismerték, hogy a Windows rendszerek által kínált grafikus felület több lehetőséget biztosít számukra, ezért a DOS alaprendszerére felépítették a Windows változatot.

A bejegyzés célja, hogy megmutassa, mi áll egy olyan termékvisszahívás mögött, mint a legutóbbi Pöttyös, 7Days, vagy Mars csoki esetében.

Az utóbbi években ugrásszerűen fejlődött az infótechnológia. Az informatika most éli virágkorát minden iparágban. Ahogy a mezőgazdaságban, úgy a gyártásban is mindent próbálnak automatizálni, központosítani és önműködővé tenni.

A CeBIT (Centrum für Büroautomation, Informationstechnologie und Telekommunikation) az egyik legnagyobb nemzetközi IT expo, ahol hagyományosan megérezhetők a trendek amik a vállalati informatikában az adott évben várhatók.

Lehet. Egy biztos, hogy gőzerővel történnek a világ több szegletében a fejlesztések. Találtunk egy érdekes és főleg közérthető cikket a Machine learning- ről pár plasztikus példával is.

Egy vállalkozás életében az egyik legfontosabb adat, mérőszám, ami jellemzi a cége pénzügyi helyzetét az a cash-flow kimutatás. A cash-flow a cég tevékenysége során bekövetkezett pénzáramlásokat mutatja be.

A héten Krakkóban jártam, ahol egy független tanácsadó cég (Business Penetration & Consulting Sp. Z o.o.) tartott kimerítő, egész napos előadást a lengyel ERP piacról, főként a gyártó cégekre fókuszálva.

Nyilván nem érdekes egy olyan mesterséges lény a filmipar számára, aki elhozza az utópiát, majd minden szép és jó lesz (legalább is mainstream filmek nem ezt hozzák).

Manapság egyre többször hallhatjuk különböző fórumokon és egyre gyakrabban a médiában is feltűnik a „felhő” szócska. A legtöbb esetben azonban már nem a köznapi jelentést hordozza. Hogy mi is az a felhőtárhely?

A világtörténelem legizgalmasabb időszaka – valószínűleg éppen most van. Csak 10 percet kérek az életedből, kb. ennyire van szükséged, hogy végigolvasd ezt a cikket és ezután – remélem – Te is ugyanígy fogod gondolni.

Az az embertípus vagyok, akinek a hátán fel áll a szőr, ha csak meghallom, hogy adminisztráció. Ez tartott egészen addig, míg vezető nem lettem és hirtelen én magam kezdtem igényelni az adminisztrációt.

Már az ókori görögök tudták, hogy milyen fontos tudás a jövő ismerete, ennek nyomait őrzi a szentély Delphoiben, a világ köldökén. Ennek modern változata a mai “JÓS biznisz” TV-ben újságokban és az interneten is.

Egyre több cég fektet be IT technológiára világszerte, ami valljuk be, nem meglepő. A folyamatos fejlődés kulcsát egyre többen látják az informatikában.

Ez a kérdés úgy gondolom már nem egy vezetőben merült fel, hiszen mindannyiunk szeme előtt egy cél lebeg: cél- és eredményorientáltan akarjuk vezetni a céges folyamatokat.

A vállalatirányítási rendszerek bevezetése és üzemeltetése kapcsán számtalan különböző iparágban dolgozó, különböző méretű ügyfél információs igényeit ismertük meg.

Laikusként kerültem kapcsolatba egy gombateleppel. Hallomásból már tudtam, hogy a gombáknak fénymentes hely kell és megfelelő páratartalom, komposztra megfelelő vastagságban tőzeg, hogy jól nőjenek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre